Wednesday, February 29, 2012

Sharm el-Sheikh

Pühapäeval saabudes oli õhtul Sharmis suisa külm. Viiest korrast vist üldse kõige jahedamate ilmadega reis. Muus mõttes aga üks väga hea nädal.
Esmaspäeval sai lõuna ajal  tehtud alustuseks kaldast check dive (Tiger Bay, 36,9m 38min). Sel korral oli meri täis suuri siniseid millimallikaid, mis igal sammul vaikselt sinust mööda õõtsusid. Nähtavus oli üldiselt kehvem kui eelmistel kordadel. Eriti palju oli sel sukeldumisel näha sinisetäpilisi raisid (Taeniura lymma). Samuti kohtasime suurt ja graatsilist Lionfish´i.

Teisipäeval oli merel tuuline ja seega oli Hushasha ideaalne paik, kus päev veeta. Minu jaoks uus ja põnev koht. Esimene sukeldumine 29,9m 39min. Hoolimata 7mm kalipsost hakkas lõpupoole ikkagi veidi külm. Teine sukeldumine 23,6m 31min ja sel korral ainuke sukeldumine, mille puhul ma endaga rahule ei jäänud. Ehk siis igal korral õpin ma midagi, mis iseenesest on hea.

Kolmapäeval veetsin päeva sukeldumiskeskuse laeval. Sõitsime Ras Mohammedi. Seltskond jagunes itaallasteks ja venelasteks, peale nende üks belglane ja siis mina. Kuigi meid jaotati mitmesse gruppi, siiski oli tükk tegemist, et kõik vette saaksid. Enne mõlemat hüppamist käis tohutu sahmimine ja giidid püüdsid vaheldumisi itaalia ja vene keeles kogu seda asja hallata. Ma katsusin esimeste hulgas riides olla ja vaadata, et mul kõik olemas oleks ja keegi mulle obadust kogemata ei annaks.

Ras Mohammedi rahvuspark asub Siinai poolsaare lõunatipus ja maist kuni septembrini pakub kogu territoorium haruldasi vaatepilte tuuna ja barrakuuda parvedest, napoleon kaladest, raidest ja kilpkonnadest. Seoses hoovustega liigub ja jätkub seal toitu nii väikestele kui suurtele elanikele.

Esimene sukeldumine Ras Ghozlan ( 28,5m 38min) oli rahulik ja suhteliselt sündmustevaene.


 
Päeva teise sukeldumise Shark/Yolanda (27,6m 43min) juures pani laev meid maha suure sinise kohal, mis viis osad grupist hetkeks rööpast välja. Mulle oli see teine kord seda kohta külastada ja seega teadsin enam-vähem, mida oodata. Sel korral nägin palju rohkem ja hoovused ei tekitanud sellist ebamugavustunnet nagu eelmisel korral. Shark/Yolanda on huvitav ja vaheldusrikas. Nägime eemalt kilpkonna, kahjuks pani ta meie kampaaniat nähes kiirelt ajama. Kaks krokodillkala (Crocodile fish Cymbacephalus beauforti ) lamasid kenasti kõrvuti nagu joonlauaga sätitult. Üks suur mureen piilus oma peidupaigast, saba ühelt poolt ja pea teiselt poolt paistmas. Giid üritas teda veidi saba poolt utsitada, et ta välja ujuks, aga mureen ei allunud provokatsioonidele ja jäi oma peidupaika.

Neljapäeval taas minu jaoks täiesti uus koht Ras Ghamila (27,6m 43min). Seal ujus meist mööda  barrakuudade (Sphyraena) parv. Üks nendest jäi meid pikalt uudistama ja lasi endale paari meetri lähedusse enne kui edasi liikus. Ras Ghamila on jalutuskäik ilusas korallaias. Väga suurepärane paik.




Päeva teine sukeldumine Jackson Reef (34,6m 42min). Hiigel grouper, kes seal elab, oli kodus ja meil õnnestus teda ka kohata. Tänu sellel, et hoovus oli nõrk, õnnestus minna Woodhouse poolse platoo servani ilma, et oleks olnud suurt ohtu hoovuse poolt välja lennutatud saada. See tegi sel korral sukeldumise sinna palju erilisemaks. Kui eelmisel päeval oli liikumine toimunud gruppides, siis Ghamila ja Jackson sai tehtud kahekesi. Hoopis rahulikum õhkkond.


Reedene sõit Nabqi aastapäeva tähistama toimus väikese seltskonnaga. Nabq on ilus ja rahulik oma mangroovi salude, selge sinise vee ja beduiini hüttidega.



 

 

Aitäh Sinaistar! Kel soov Sharmis merele minna, siis kindlasti nende abiga saab seda teha:)



Every day we should hear at least one little song, read one good poem, see one exquisite picture, and, if possible, speak a few sensible words. /J.W. Goethe/






No comments:

Post a Comment